Pages

Isnin, 6 Jun 2016

πŸ’ž Sagu Gula Melaka πŸ’ž

Bahan²
- susu cair / santan
- sagu speket (jenis kecik)
- gula melaka (prefer yg sebiji tu)
- rose sirap
- daun pandan

● Cara-caranya ●

Air Gula
- hancurkan gula melaka, masak dgn daun pandan
- air jgn byk.. sbb nak bg pekat.. *klu x pekat gula tu, nnt tambah gula pasir putih tu sikit bg likat sikiit.. bukan likat banyak hehe..
- biarkan sejuk dlm 15 minit

Sagu
- rendam sekejap sagu dlm air (sementara duk karate gula melaka td)
- kemudian rebus sagu tu ngan air paras2 sagu. klu nak letak daun pandan pun bole..
- masukkan sirap rose tanpa gula tu 2 sudu besar. standby air extra sbb takut air kering cepat..
- masak smpai hilang warna putih sagu tu & jd mcm lembut creamy2 cewah..
- biarkan sejuk dlm bekas lain

Deco
- letak gula merah tu dulu dlm 3 sudu besar *bole adjust klu xnak manis sgt*
- letak sagu timpa atas gula tu dlm 2 senduk nasik
- tuang susu cair atas sagu.. jgn byk sgt.. - klu guna santan, letak garam sikiiit aje.. so lg sedap dr susu
- pastu sejukkan dalam peti ais.. siap!

perkongsian resepi dari fb Nornathasha Mohd Isa




∞∞===∞∞===∞∞===∞∞===∞∞∞===∞∞∞∞====∞∞

Tiada ulasan:

Catat Ulasan